Sivut

27. joulukuuta 2011

Jordan: Ilmetty

Palasin eilen, joulupäivän aamuna kirjalliselta Dublinin matkalta. Matka oli mielenkiintoinen.


Neil Jordan
Ilmetty (Like, 2011)

Kirjan perustarina on taidokkaasti rakennettu. En muista lukeneeni aiemmin mitään kirjaa tästä teemasta, joten kirjalla oli minulle tässä mielessä teemauutuusarvoa. Niin, kirja siis kertoo kahdesta pojasta, myöhemmin miehestä, jotka asuvat Dublinissa, toinen etelä- ja toinen pohjoispuolella, ja jotka sekoitetaan toisiinsa yhdennäköisyytensä vuoksi. Myöhemmin he kyllä sotkeutuvat toistensa elämiin aivan tarkoituksellakin. Tästä peruslähtökohdasta Jordan on luonut mielenkiintoisen kertomuksen siitä, miten kahdesta voi tulla joskus kolme, tai sittenkin ehkä vain yksi tai puolitoista.

Dublin, Tonkajoki, aukko muurissa, hiekkaranta. Joutsenet nousevat lentoon. Jordan osaa hyvin kuvailla ympäristöä, jossa tarina liikkuu. Hän tekee sen vielä niin, ettei lukeminen jumitu kuitenkaan yksityiskohtiin. Koskaan en ole Dublinissa käynyt - paitsi vähän Google Streetviewin avulla hetki sitten - mutta yllättävän hyvin kaupunki tuntui piirtyvän silmiin lukiessa.

Lukukokemuksena miellyttävä. Osittain tätä miellyttävyyttä lisäsi jako sopivan mittaisiin lukuihin. Kirja tuli luettua aika monessa pätkässä. Ehkä oli pelkkää sattumaakin se, että tunsin kirjan jatkuvan aina jostain mielenkiintoisesta kohdasta. Tai sitten Jordan oli onnistunut vangitsemaan mielenkiintoni lukijana jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti