Sivut

29. joulukuuta 2011

NaNoWriMon hengessä

Heti alkuun on siis selvennettävä: en ole osallistunut marraskuussa "kansalliseen romaaninkirjoituskuukauteen", jonka kai suomeksi pitäisi KaRoKirKu. Kirjoitin kyllä marraskuussa jotain, mutta en lainkaan siinä hengessä.

Mutta joulukuussa kirjoitin. Tavoite oli alunperin kirjoittaa erästä tarinaa joka päivä kuukauden 24 ensimmäisen päivän ajan. Aivan tuohon tavoitteeseen en yltänyt, sillä muutama päivä jäi välistä. Joinakin päivinä kirjoittaminen jäi aivan iltaan, tekstin sain valmiiksi juuri ennen keskiyötä. Tai siis kello kahtatoista, en minä sitä aikaa osaa keskiyönä pitää.

24 päivän aikana kirjoitin tuohon tarinaan 8894 sanaa. Jos olisin samalla kirjoitusvauhdilla jatkanut vielä kuusi päivää (jolloin olisin saanut täyteen marraskuun päivien määrän), koossa olisi ollut noin 11100 sanaa. Kun NaNoWriMossa on tavoitteena 50000 sanaa, aika kaukana ollaan noista määristä. Tosin 50000 sanan tavoite on alunperin määritetty englanninkieliselle tekstille, ja karkean arvion mukaan 50000 sanaa englanniksi on käännettynä noin 34000 sanaa suomeksi.

Kirjoitustahtini oli siis noin kolmannes siitä vauhdista, mitä helpotettu nanowrimotahti olisi. Tosin tuona aikana en erityisesti keskittynyt kirjoittamiseen, eikä tuo tarina ollut ainoa, jota kirjoitin. Lisäksi tuli vielä luettuakin jotain. Selityksiä siis on. Eikä missään nimessä missään vaiheessa tavoitteenani ollut mikään sanamäärä.

Tuollaisessa ei-niin-suunnitellussa kirjoittamisessa näyttää olevan joitakin ongelmia. Yksi, joka tekstistä näkyy ainakin omiin silmiini, on se, että luettavana oleva kirja näytti jonkin verran vaikuttavan tyyliin, jota käytin. Toki tämän huomasin kirjoittaessani, enkä yrittänytkään olla niin kuin se ei vaikuttaisi. Tuo nyt kuitenkin on vain kirjoitusharjoitus, jossa annoin itselleni luvan kokeilla erilaista tyyliä kesken tarinan.

(Tarina, jota kirjoitin, on täällä jo aiemmin mainitsemani, Juoksufoorumille jo pari vuotta sitten aloittamani tarina kai juuri eläkkeelle jääneestä miehestä, joka aloittelee juoksuharrastusta. Tarinan kokonaisuudessaan - sisältäen myös alkupuolen, jota tässä ei käsitelty - voi lukea täältä.)

Ehkä ensi vuonna kuitenkin - tuon "joulukalenteriprojektin" innostamana - voisin kokeilla oikeaa NaNoWriMoa. Voisiko tämä olla jopa uudenvuodenlupaus? Toki voi, sillä eihän niiden toteutumiseen kukaan usko silloin, kun niitä annetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti