Sivut

31. joulukuuta 2011

Valkokankaalla Varasto

On jo kulunut aikaa siitä, kun luin Arto Salmisen hienon romaanin Varasto. On kulunut aikaa jo siitäkin, kuin viimeksi luin Salmisen romaanin. Viimeksi lukemani taisi olla Lahti. Olen pitänyt Salmisen kirjoista, enkä voinut siis jättää väliin Taru Mäkelän ohjaamaa elokuvaa, joka perustuu Salmisen romaaniin. Kävi sitten niin, että istuin katsomassa Kari-Pekka Toivosta (Rousku), Aku Hirviniemeä (Raninen) ja Minttu Mustakalliota (Karita) jo ensi-illan näytöksessä eilen.

Komediaksi nimittävät elokuvaa. Ja naurattihan se. Ei minua niin paljon kuin takana istunutta muuta yleisöä, mutta riittävästi. Vaikuttikohan nauramiseni määrään se, että salmismainen huumori ei ollut ehkä niin outoa kuin monille muille katsojille. Tuskin kaikki olivat kirjaa lukeneet. Hesarin arvion elokuvasta olivat ehkä lukeneet, sillä kovimmat naurut irtosivat juuri siinä kohdassa, josta arviossa mainitaan: "Vesa-Matti Loirilla on pikkuruinen rooli ja vain yksi repliikki, mutta se onkin sitten sitä hauskempi." Loiri on sivuroolissa Karitan äidin miesystävänä.

Elokuvaa katsoessani mietin, kuinka hyvin muistan kirjan tapahtumat. Totesin, etten lopulta kovin hyvin. Tuntui siltä, ettei siihen oltu kyllä juuri mitään lisätty, paitsi loppuun, mutta silti en muistanut juonta, tapahtumia sillä tavalla etukäteen, että se olisi katsomiskokemusta muuttanut juurikaan sellaisesta elokuvasta, jota ei ole aiemmin kirjana lukenut.

Niin. Kirjailija on minulle tuttu, tämä Arto Salminen. Ohjaaja Taru Mäkelä ei nimenä ollut niin tuttu. Piti katsoa, että mitä hän on tehnyt aiemmin. Tietenkin juuri hän on ohjannut Kari Hotakaisen Klassikkoon perustuvan elokuvan klassikko. Nyt kun näitä kahta elokuvaa ajattelee saman ohjaajan tuotoksina, ei voi olla ajattelematta, etteivätkö ne olisi jokseenkin samanlaisia. Arkista absurdia "alaluokan" huumoria molemmissa.

Eli jos pidätte Salmisen romaaneista, käykää ihmeessä katsomassa Varasto-elokuva. (Tästäkö tuli nyt mainos? Ehkä.) Ei siinä ole ainakaan pilattu kirjaa. Lisäksi hyvät näyttelijäsuoritukset antavat kirjaan verrattuna todella mielenkiintoista lisämaustetta. Hymyilyttävän hyvää näyttelemistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti