Sivut

18. huhtikuuta 2012

Wilde: Dorian Grayn muotokuva

Hyytävän ajankohtainen kulttiklassikko. Aikansa kuuluisimman näytelmäkirjailijan tunnetuin teos. On siinä mainesanoja. Ja lisää löytyisi jos etsisi.

Oscar Wilde
Dorian Grayn muotokuva (Otava, 1891/2009)

Basil Hallward tekee ihailemastaan nuoriherra Dorian Graysta muotokuvan. Lordi Henry Wotton ihastuu kuvaan ja haluaa tavata mallin. Samassa Dorian saapuukin paikalle. Ja kaikki kirjan keskeiset henkilöt ovatkin siinä.

Henry opastaa viattoman Dorianin hedonismin poluille. Muotokuva elää mukana tarinassa nimenomaan elämällä mukana. Se muuttuu, vanhenee, Dorian ei. Jotenkin kirjan perustarina on aika yksinkertainen. (Ja tuntuu, että siitä kyllä löytyy tietoa sitä etsiville. Ei jaksa kirjoittaa sen enempää.) Aikanaan kirja on ollut varmasti sensaatio, viimeistään Wilden oikeudenkäynnin myötä. Nyt jotenkin tuntuu, että kustantajan lupauksista huolimatta se ei enää aivan niin ajankohtainen ole.

[Täysin off-topic tämän kirjan kannalta, mutta: Tämän lukemani kirjan suomennoksesta vastaa Harry Potter -kääntäjä Jaana Kapari-Jatta. En ole Pottereita lukenut, mutta hieman kuunnellut äänikirjana. Kävi sitten niin, että nämä asiat jossain vaiheessa, kun kirjassa mainittiin nimi Harry, sekoittuivat päässäni. Joten luin kirjan sivuilta nimen Harry juuri sellaisena kuin Vesa Vierikko lausui Harryn siinä kuuntelemassani Potterissa.]

Siinä mielessä tämä kirja tuli luettua sopivaan aikaan, että on aivan järkeenkäypää mainostaa tämän postauksen lopuksi, että tänään 18.4. vietetään Suomen aforismipäivää. Wilde on yksi niistä nimistä, joiden mietteitä, aforismeja - miten niitä nyt haluaakaan kutsua - olen ensimmäisten joukossa aikanaan ihaillut. Kiteytyneitä ajatuksia löytyy myös Dorian Grayn muotokuvasta. Alla olevat on poimittu V. A. Koskenniemen kokoamasta Vaeltavasta viisaudesta. (Kirjassa ne kai kaikki ovat lordi Henryn suusta, tai häntä kuvailevia.)

"Maailmassa on vain yksi asia, joka on pahempi kuin se että meistä puhutaan, ja se on, ettei meistä lainkaan puhuta."

"Mies voi olla onnellinen naisen seurassa niin kauan kuin hän ei tätä rakasta."

"Ainoa tapa päästä erilleen viettelyksestä on antautua sille."

"Hän oli aina periaatteesta myöhässä. Hänen periaatteensa oli, että täsmällisyys on ajan varas."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti