Sivut

25. marraskuuta 2011

Envall: Polkupyörällä ajamisen taito

Tätä kirjaa lukiessa tuli useasti ihasteltua kaunista, virtaavaa kieltä. Aforistikkona paremmin tuntemani mies on taitava esseisti, se tunne tästä kirjasta jää. Kustantamon sivuilla seisova määritelmä "maamme eturivin esseististä" ei tunnu ampuvan yli.

Markku Envall
Polkupyörällä ajamisen taito ja muita esseitä (WSOY, 2002)

Esseet eivät ole aiheiltaan lainkaan yhdenmukaisia. Käsittelytavaltaan ne ovat, ainakin minulle. Pidän Envallin esseistä selvästi siksi, että niissä hämmentävän tarkkanäköisesti havainnoidaan, kuvataan ja uudelleenselitetään tavallisia arjen ilmiöitä tai vähintäänkin ilmiöitä, jotka voisivat olla osa arkea, jos osaisi niitä Envallin tapaan havainnoida.

Nimikkoessee polkupyörällä ajamisen taidosta on kokoelman hienoimpia. Kirjan loput matkakuvaukset eivät ole minulle niin mielenkiintoisia, mutta niissäkin kuvailun väleihin upotetut maailmanselitykset avartavat omaa maailmaa, lisäävät ymmärrystä.

Ensimmäisenä luin esseen verenluovutuksesta, kirjassa otsikon Antaja saa alta. En tarkoituksella aloittanut siitä. Yleensä luen tällaisetkin kirjat alusta loppuun. Nyt kirja vain aukesi siitä, ja aloin lukea. Teksti vei mukanaan. Sen jälkeen palasin kirjailijan suunnittelemaan lukujärjestykseen.

Tutustumiseni esseemaailmaan on nyt ehtinyt reilussa viikossa kolmannen teoksen loppuun. Olen antiin tyytyväinen ja mietin, miten en ole aiemmin tähän lajiin erityisesti tutustunut. Envall osoittaa tässä kirjassa sanomisen taitoa. Pidin esseisti-Envallista enemmän kuin aforisti-Envallista.

1 kommentti:

  1. Samoilla linjoilla, Envallilta olen jonkun aforismikirjan lukenut mutta esseekokoelmat olen lukenut kai melkein kaikki ja niistä pitänyt (lajien henkilökohtainen vetoavuus saattaa tietysti myös olla eri).
    Paremmuusvertailua en edes lähde tekemään koska olen lukenut niitä aika lailla ilmestymisjärjestyksessä ja kun oma elämä toimii siellä taustalla niin siellä on taustalla myös yhtenäinen tarina joka jatkuu kirjasta kirjaan...

    VastaaPoista