Sivut

1. tammikuuta 2013

Ikkunoita auki Eurooppaan ja muita haasteita

Aika ottaa pieni katsaus menneisiin lukuhaasteisiin.

Ikkunat auki Eurooppaan

Tämän Kirjavan kammarin haasteen kanssa olin vakavimmin liikkeellä. Lopputulos näkyy haastetta varten kyhäämässäni kartassa kohtalaisena onnistumisena. Ennen kuin listaan lukemisiani maanosaosakategorioittain, muutama ajatus tämän haasteen suorittamisesta.

Oli lähes hämmentävää huomata, kuinka vähän suomennettua kaunokirjallisuutta on tietyistä eurooppalaisista maista saatavilla (huolimatta siitä, että asun pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen suuren valikoiman välittömässä vaikutuspiirissä). Toki minulla oli aika tiukka kriteeri: listasin kirjat kirjailijaan kotimaan, synnyinmaan tai kansalaisuuden mukaan. En hyväksynyt Latviaan sijoittuvaa kirjaa, kirjoittajan piti olla latvialainen.

Kun kuitenkin yritin sitä lukemista löytää - tämä ajatus tuli mieleeni ehkä lukiessani loppuvuodesta Olli Jalosen teosta 14 solmua Greenwichiin, joka kertoo täysin järjettömän tuntuisilla säännöillä tehtävästä maailmanympärysmatkasta - aloin vain ajatella, että tässä ei ole mitään järkeä. Paitsi se järki, mikä elämässä niin monesti muutenkin. Päätämme tehdä jotain, ja sitten teemme, vaikka ymmärrämme kesken toiminnan, ettei se alkuperäinen, ehkä naiivin idealistinen ajatus välttämättä ole enää lainkaan hyvä ja edes kovin tavoiteltava. Mutta kuitenkin tekee homman loppuun, kun on sattunut aloittamaan.

Tässä lukuprojektissa Jalosen kirjan tarinasta poiketen kenenkään henki ei ollut vaarassa. Ja lopulta hieno haaste jäänee mieleeni miellyttävä matkana, jota suoritin urhoollisesti ja jonka varrelle jäi kovin monta keskeneräistäkin teosta. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle siirryin usein, nautin uusista kirjoista tavattomasti, petyin moneen kirjaan, löysin uusia kirjallisia rakkauksia. Tätä kai lukeminen on.


Pohjois-Eurooppa (5 maata, 10 kirjaa):

Kristín Steinsdóttir: Omaa tietä (Islanti)
Magne Hovden: Saamelandia (Norja)
Per Petterson: Kirottu ajan katoava virta (Norja)
Hanne Örstavik: Pappi (Norja)
Hanne Örstavik: Rakkaus (Norja)
Torgny Lindgren: Akvaviitti (Ruotsi)
Henning Mankell: Panokset (Ruotsi)
Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset (Tanska)
Viivi Luik: Seitsemäs rauhan kevät (Viro)
Mari Saat: Lasnamäen lunastaja (Viro)

Pohjois-Euroopasta valloittamatta jäivät Liettua ja Latvia. Ei siksi, ettei kirjoja olisi löytynyt (valikoima on kyllä hämmentävän suppea), vaan siksi, että valitsemani kirjat jäivät lopulta kesken.

Itä-Eurooppa (4 maata, 5 kirjaa):

Nicolai Lilin: Siperian opetukset (Moldova)
Andrei Kurkov: Kuolema ja pingviini (Ukraina)
Jakub Kolas: Kaukana Polesjessa (Valko-Venäjä)
Fedor Dostojevski: Kirjoituksia kellarista (Venäjä)
Sergei Dovlatov: Meikäläiset (Venäjä)

Kirjat jäivät lukematta Armeniasta, Azerbaidzanista, Georgiasta ja Kazakstanista. Moldovalaisia, ukrainalaisia ja valkovenäläisiä kirjailijoitakaan ei liiemmälti luettavaksi ollut tarjolla. Georgialaisen Nodar Dumbadzen Ikuisuuden lakia hieman aloittelin. Kolasin Kaukana Polesjessa on muuten julkaistu alunperin 1923, se löytyi Pasilan kirjavarastosta joskus 60-luvulla painettuna versiona. Mielenkiintoinen, vaikka kaukana mukavuusalueesta.

Etelä-Eurooppa (11 maata, 13 kirjaa):

Ismail Kadare: Särkynyt huhtikuu (Albania)
Helakukkula. Bulgarialaista lyhytproosaa (Bulgaria)
Ruben Gallego: Valkoista mustalla (Espanja)
Alessando Baricco: Silkki (Italia)
Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys (Italia)
Alessandro Sciascia: Huuhkalinnut (Italia)
Niko Kazantzakis: Kerro minulle, Zorbas (Kreikka)
Nataša Dragnić: Kanssasi aina (Kroatia)
Jose Saramago: Oikukas kuolema (Portugali)
Herta Müller: Matala maa (Romania)
Téa Obreht: Tiikerin vaimo (Serbia)
Zarko Petan: Tyhjällä päällä on kevyempi kumartaa (Slovenia)
Orhan Pamuk: Hiljainen talo (Turkki)

Andorra, Bosnia ja Hertsegovina, Kypros, Makedonia, Malta, Monaco, Montenegro, San Marino ja Vatikaani jäivät valloittamatta. Kyproslaista runokokoelmaa selailin, mutten voi sanoa lukeneeni. Maltalaista kertomuskokoelmaa luin jonkin verran, mutten loppuun. Slovenia tuli valloitettua aforismikokoelmalla, jonka on muuten kustantanut tuon Balkanin alueen kirjallisuuteen erikoistunut Mansarda.

Länsi-Eurooppa (5 maata, 10 kirjaa):

Margriet de Moor: Kreutzersonaatti (Alankomaat)
Jean-Phileppe Toussaint: tv (Belgia)
James Joyce: Dublinilaisia (Irlanti)
Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva (Irlanti)
Nick Hornby: Alas on pitkä matka (Iso-Britannia)
Ian McEwan: Sementtipuutarha (Iso-Britannia)
J. K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi (Iso-Britannia)
Phileppe Delerm: Päiväunet piloilla (Ranska)
Jean Echenoz: Pitkä juoksu (Ranska)
Raymond Queneau: Tyyliharjoituksia (Ranska)

Tämä kai oli se helpoin kategoria, Luxemburgia vaille täydellinen. Ranskalaisten, britti- ja seuraavan kategorian saksalaisten kirjojen määrän jääminen pieneksi kertonee siitä, että pääosin yritin saada kokoon mahdollisimman monta maata. Siksi yhdestä maasta ei voinut lukea paljon.

Keski-Eurooppa (7 maata, 10 kirjaa):

Daniel Kehlmann: Maine (Itävalta)
Wislawa Szymborska: Ihmisiä sillalla (Puola)
Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat (Puola)
Jenny Erpenbeck: Vanhan lapsen tarina (Saksa)
Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan (Slovakia)
Robert Walser: Kävelyretki ja muita kertomuksia (Sveitsi)
Milan Kundera: Tietämättömyys (Tsekki)
Imre Kertész: Kohtalottomuus (Unkari)
György Konrad: Vierailija (Unkari)
György Spiró: Kevätnäyttely (Unkari)

Liechtenstein jäi maalistalta puuttumaan. Salmelan sijoittaminen Slovakiaan herätti minussa aluksi vastustusta, mutta sen maan kansalainenhan hän on. En voi jättää mainitsematta, että ilman tätä haastetta tuskin koskaan olisin tullut lukeneeksi Olga Tokarzcukin hienoa romaania Alku ja muut ajat!

- - -

Yhteensä tätä haastetta varten luin siis 48 kirjaa 32 eri maasta. Taisin aluksi kirjoittaa, että saavutus on kohtalainen, mutta onhan tuo nyt aika hieno määrä. Voisikohan tällaista lukemista kutsua jopa itsensä sivistämiseksi?


Underbara finlandssvenskar vid papper

Tähän myös Kirjavasta kammarista lähteneeseen haasteeseen en erityisesti paneutunut, mutta jotain tuli luettua.

Damer:
Ulla-Lena Lundberg: Jää
Merete Mazzarella: Ei kaipuuta, ei surua

Herrar:
Claes Andersson: Kuvien takana
Bo Carpelan: Alkutuuli
Kaj Korkea-aho: Katso minuun pienehen
Fredrik Lång: Kärsivä mies ei rakastu
Erik Wahlström: Kärpäsenkesyttäjä
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
Mårten Westö: Eräänlaista lämpöä
Robert Åsbacka: Torin laita

Siinä ne ovat, kaikki kymmenen suomenruotsalaisen kirjoittamaa teosta, jotka luin vuonna 2012. Kirjoja leimaa mielenkiintoinen juttu, jonka tarkkasilmäinen huomannee ainakin puoliksi. Listassa on kolme Finlandia-voittajaa: Jää (2012), Alkutuuli (1993) ja Missä kuljimme kerran (2006). Mutta niiden lisäksi listalla on kolme ehdokkaana ollutta teosta: Ei kaipuuta, ei surua (2009), Kärpäsenkesyttäjä (2010) ja Torin laita (2006). Tämä ei ole sattumaa, sillä Finlandia-ehdokkaina olleita teoksia olen lukenut muutenkin tarkoituksella.

- - -

Opuscolon Lue kirja hyllystäsi -haaste ei ollut minulla oikein menestys. Luin omasta hyllystäni vain 13 kirjaa, mikä tarkoittaa sitä, että lukemattomien kirjojen määrä vain kasvoi vuoden aikana.

Kuusi kovaa kotimaista -haasteesta kirjoitin jo aiemmin täällä.

5 kommenttia:

  1. Vaikuttavasti vallattu Eurooppaa, maiden määrässä sinulla tosin on typo, niitä on 32 eikä 23.
    Ja vakuuttava on myös suomenruotsalaisten nippu.

    VastaaPoista
  2. Oletpa saanut luettua paljon. Minulla haasteaktiivisuus hiipui vuoden loppua kohtaan.

    VastaaPoista
  3. Niin samat fiilikset tuosta haasteesta: osa kirjoista oli pettymyksiä ja jäi kesken; osa oli yllättäen aivan todella hienoja ja välillä mietin, että mihin sijoittaa kirja, jonka kirjailija on syntnyt maassa X, asunut 20 vuotta maassa Z ja asuu nyt maassa Y, jonka kielellä kirjoittaa maan X tapahtumista. Kirjamatka kertoi kaikkea muuta kuin oletin: eurooppalaiset ovat olleet liikkuvaista väkeä ja siirtolaisuus on suurta Euroopan sisällä. Toisaalta kirjat antoivat kuvaa sellaisista kansoista ja ryhmistä, joita en tiennyt olevankaan. Ja myös tuo, että eurooppalaista kirjallisuutta on suomeksi niin vaikea löytää, tulo yllärinä.

    VastaaPoista
  4. Vau, olen vaikuttunut! Luit tosi monipuolisesti ja mielenkiintoisesti eurooppalaista kirjallisuutta. Minulta tämä haaste jäi aivan alkutekijöihin, mutta ehkä vielä joskus innostun länsieurooppalaisen mukavuusalueeni ulkopuolelle. Iloista lukemista vuodelle 2013!

    VastaaPoista