Sivut

8. tammikuuta 2013

TTT: Vuoden 2012 kohokohtia

Kirja(blogi)vuosi 2012 pakettiin kymmenellä epäjärjestyksellisellä huomiolla

24 tunnin lukumaraton

Huhtikuun lopussa suoritin 24 tunnin lukumaratonin englanninkielisen maailman Read-a-thon -tapahtuman innoittamana. Luin vuorokaudessa seitsemän kirjaa, yhteensä reilut 1800 sivua.

Maraton oli valloittava kokemus, hyvin kokonaisvaltainen. Lukeminen oli yllättävän mukavaa vielä haasteen loppupuolellakin. Niin hyvä tapa lukea on tällainen, että todennäköisesti teen tämän huhtikuussa taas.

Aiheeseen liittyvä postaus on muuten blogini luetuin juttu, mikä johtunee siitä, että suoritin 24h-maratonini ennen muita blogisteja. Kun myöhemmin maratoninsa suorittaneet sitten linkittivät muita suorituksia, postaus nousi luetuksi.

Ikkunat auki Eurooppaan

Luin IaE-haastetta ajatellen 48 teosta 32 eri Euroopan maasta. Enemmän kuin kaksi teosta luin Norjasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Italiasta ja Unkarista. Tämä haaste sai lukemaan paljon sellaista, mihin ei olisi muuten tarttunut. Sitä kautta löytyi hienoja lukuelämyksiä.

Pitkät romaanit

Luin joulun ja uudenvuoden välillä kaksi vuoden paksuinta kirjaani: Juha Itkosen Hetken hohtava valo ja Kjell Westön Missä kuljimme kerran. Yleensä en kovin helposti tartu tiiliskiviin, mutta nämä kaksi muuttivat suhtautumistani. Vuoden parhaimpia lukukokemuksia.

Satunnaisia kirjallisuustapahtumia

Prosak-klubit keväällä Dubrovnikissa, syksyllä Lavaklubilla. Muutama kirjailijavierailu kirjastoissa, joihin satuin paikalle. Joitain muitakin oli. Yleensä kaikki tällaiset tapahtumat ovat luonteeltaan mukavan rauhallisia, ihmisillä ei tunnu olevan kiire.

Hyvät tietokirjat

Muutama viime vuonna luettu tietokirja ansaitsee erityismaininnan. Kalle Haatasen teos Ei voisi vähempää kiinnostaa oli loistava, samoin Hanna Nikkasen ja Lilly Korpiolan Arabikevät, jonka lukemisen jälkeen ihmettelin, miksi edes luen kaunokirjallisuutta. Markku Envallin Runeberg-ehdokkaana olevaan esseekokoelmaan Toinen jalka maassa ja muita esseitä soisin monen tutustuvan.

Kirjamessut Helsingissä

Olin kirjamessuilla kolmena päivänä. Torstaina yksin, perjantaina ja sunnuntaina osan aikaa toisen (eri henkilöiden) seurassa. Ostin messuilta hämmästyttävän vähän mitään, mutta muuten siellä vietetty aika tuntuu olevan hyvää aikaa. Viime vuoden messukokemus jäi jotenkin laimeammaksi kuin sitä edellisen, mutta kyllä tämä messuviikonloppu on silti tällekin vuodelle vahvasti kalenterissa. Lisäksi olen ajatellut, että olisi mielenkiintoista vierailla esimerkiksi Turun kirjamessuilla.

Kirjojen ostaminen antikvariaatista

Löytäjän ilo on hyvää iloa. Kun löytää hyvän kirjan halvalla jostain kivasta antikvariaatista (kuten esim. Helsingissä Sofiasta), ei sitä malta olla ostamatta. Jostain syystä minusta on ehkä kaikista mukavinta ostaa kirja nimenomaan antikvariaatista. Siellä on vähän sellaista kirjaston kaltaista löytämisen riemua, ja kirjat saa kuitenkin kokonaan itselle eikä vain lainaksi. Vuoden aikana tuli monta hyvää löytöä tehtyä.

Finlandia-palkittuja teoksia

Yksi tavoitteeni vuodelle 2012 oli lukea kymmenen Finlandia-palkinnon saanutta teosta. Tavoite tuli täyteen ja bonuksena luin vielä yhden palkituksi tulevan teoksen, sillä luin Lundbergin Jään ennen kuin se oli palkintonsa saanut. Pääosin hienoja kirjoja. Lisäksi luin jonkin verran Finlandia-ehdokkaita lähinnä viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Muut kirjablogit

Vuoden aikana luin valtavasti kirja-aiheista tekstiä muista kirjablogeista. Opin uutta, sain lukuvinkkejä, sivistyin, nautin, joskus kommentoinkin. Kiitos teille blogisteille siitä, että kirjoititte ne tekstit! Monenlaisia blogeja, monenlaisia tekstejä.

Valtava määrä luettua

Tämä ei nyt oikeastaan ole mikään kohokohta, vaan koko vuotta koskeva huomio. Luin todennäköisesti enemmän kuin koskaan aiemmin kalenterivuoden aikana. Arvioni on, että noin 135 kaunokirjallisen teoksen lisäksi luin sen verran asiaproosaa ja tietokirjallisuutta, että kokonaisuutena luettujen määrä kohosi noin 160 teokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti