Sivut

27. kesäkuuta 2012

de Moor: Kreutzersonaatti



















Video Janacekin Jousikvartetista nro 1 eli "Kreutzersonaanista" liittyy olennaisesti kirjaan, jonka luin. Ei ole sattumaa, että kirjalla on tuon kappaleen nimi. Eikä ole sattumaa sekään, että Leo Tolstoilta löytyy samanniminen novelli. Lyhyesti ilmaistuna: tuon kappaleen aikana sokea musiikkikriitikko rakastuu lopullisesti naiseen, joka soittaa kvartetissa.

Margriet de Moor oli minulle täysin tuntematon kirjailija. Kirjastossa vain huomasin hänen nimensä ja tartuin kirjaan (ks. selitys viimeisestä kappaleesta). Wikipedia tietää kertoa, että hän on itsekin ollut klassisen musiikin ammattilainen, mikä kyllä jotenkin selittää teoksen teemaa.

De Moor on kirjoittanut kauniin pienoisromaanin, jossa kertojana on mies, joka saattaa yhteen nämä kaksi ihmistä, sokean kriitikon ja naissoittajan. Kerronta tapahtuu mielenkiintoisesti tämän itse tarinan kannalta lähes ulkopuolisen henkilön näkökulmasta. Vieläpä niin, että muistelut lähtevät usein liikkeelle satunnaisista tuon musiikkikriitikon kohtaamisista lentokentillä.

Lyhyesti sanottuna kirja on rakkaustarina, mutta myös kertomus erosta. Samalla se on avartava johdatus sokean ihmisen maailmaan. Sillä musiikin lisäksi de Moor tuntuu osaavan kuvata sitä, miltä maailma, toiset ihmiset ja heidän kanssaan keskusteleminen tuntuu sokeasta. Todennäköisesti ilman tätä ulottuvuutta kirja ei olisi saanut minua juurikaan lumottua, koska en ole mikään klassisen musiikin asiantuntija (ja kirja jotenkin jättää tunnun, että tuon sävellyksen ymmärtäminen jollain tietyllä tavalla voisi auttaa kirjan ymmärtämisessä) enkä ole lukenut tämän teoksen jonkinlaista esikuvaa, Tolstoin novellia. Silti pidin kirjasta, joka mitaltaaan oli kuin pienoisromaani, mutta sisällöltään suurempi.

Tämä oli ensimmäinen alankomaalaisen kirjailijan teos, jonka tänä vuonna luin kokonaan, joten lisään loppuun vielä katsauksen Ikkunat auki Eurooppaan -haasteen tilanteeseen kartan muodossa. Mitä tummempi väri, sitä enemmän luettuja kirjoja ko. maasta. Balkania ja Baltiaa lukuunottamatta tilanne on jo aika hyvä.


1 kommentti: