Sivut

1. helmikuuta 2012

Novellit 2008 -marttijoenpolviantologia

En ollut tänä vuonna lukenut vielä ainoatakaan novellia. Putki tuli avattua Martti Joenpolven novellikilpailun 2008 parhaista novelleista kootulla kokoelmalla. Mukana ovat mm. Joonas Konstig ja Turkka Hautala, jotka ovat ehtineet jo julkaista muutamassa vuodessa romaanejakin.

Novellit 2008 (Gummerus, 2008)

"Novelli on - - herkkä ja vaativa muoto, joka edellyttää ajattelun ekonomiaa ja pettämätöntä jännitteen tajua." Näin kirjoittavat lukijalle Tuuve Aro ja Jouko Sirola ja myös huomauttavat, että "suomalaisen novellin tila on tällä hetkellä hutera". Romaani vie novellilta tilan ja huomion. Tähän antologiaan valitut novellit ovat kuitenkin heidän mielestään tasokkaita. On tietenkin ollut mistä valita, kun kilpailuun on osallistunut lähes 1000 kirjoitusta.

Kirja koostuu kymmenestä novellista. Seitsemän niistä on naisten kirjoittamia, mikä kuvannee tällä hetkellä vallitsevaa tilannetta uusien kirjailijoiden suhteen. Mutta ne kolme miesten kirjoittamaa novellia olivat ne, jotka minä parhaiten tästä kokoelmasta muistan. Mainittujen Konstigin ja Hautalan lisäksi siis kilpailun voittanut Olavi Koistinen jäi mieleen. Lisäksi Marjaana Tirkkonen ilahdutti yllättävän lopun saaneella tekstillään.

Voittajanovelli kuvaa suomalaista miestä henkisesti eksyksissä fyysisesti oudossa paikassa, jossa hänen ennakkoasenteensa ei tunnu sopivan lainkaan vallitsevaan tilanteeseen. Traaginen novelli, jota ei kuitenkaan voi nauramatta lukea. Ihminen ei aina onnistu.

Tällainen alle puolitoistasataa sivua oleva kokoelma sopi mukavasti lukemisen välipalaksi paksumpien romaanien keskelle. Voisinpa lueskella muitakin samanlaisia antologioita. Ja lisäksi sain ensikosketuksen Turkka Hautalaan kirjoittajana. Myöhemmin keväällä urakkana on lukea putkeen hänen koko kolme kirjaa käsittävä tuotantonsa, kunhan se kolmas vain ilmestyy.

1 kommentti:

  1. Tämä tuli ostettua vuosi sitten Kirjatorin poistomyynnistä, kun naurettavan halvalla sai (0,95 €?). Pitäisi varmaan lukeakin joskus... Minun on viime aikoina ollut tosi vaikea tarttua novelleihin, mutta ehkä tämä menisi helpommin kuin kokonainen kokoelma saman kirjailijan lyhyttarinoita.

    Turkka Hautalan novelli kiinnostaa eniten – pidin kovasti hänen molemmista tähänastisista kirjoistaan ja odotan jo kolmatta.

    VastaaPoista