Henning Mankell
Panokset (Otava, 1973/2009)

Oskar on panostaja, joka menettää onnettomuudessa silmän ja käden rakentaessaan Ruotsia 1911. Onnettomuuden jälkeen hän palaa panostajaksi. Ja Ruotsi, kansankoti, rakentuu. Oskarin vaiheet kietoutuvat yhteen kansankodin kanssa. On sosialidemokratiaa. On pettymystä siihen. On työläisiä kuten Oskar.
Kertomus Oskarista on monipuolinen ja tyylikäs mosaiikki. Välillä kertoo Oskar, välillä kertoja, joka käy tapaamassa vanhaa Oskaria. Mutta ei sillä ole väliä, kuka kertoo. Vain sillä, että palasista muodostuu kokonaisuus, joka on mielenkiintoinen ja jopa pysähdyttävä. Ainakin lukijalle, joka ei ole elänyt kuin samaan aikaan Oskarin kanssa.
Kirja on hyvä. Esikoisteoksen hyvyyttä Mankell selittää itse tämän laitoksen esipuheessa. Hänellä oli aiempiakin käsikirjoituksia, mutta hän repi ne, koska ne eivät olleet tarpeeksi hyviä. Tämä sitten oli, siitä pidettiin, ja Mankell alkoi saada apurahoja. Siitä lähti kirjailijan hieno ura.
Täytyy tunnustaa, että en edes tiennyt Mankellin kirjoittaneen muutakin kuin dekkareita... En tosin ole lukenut niitäkään kovin montaa, ehkä pari. Joka tapauksessa, tämäkin kuulostaa tutustumisen arvoiselta.
VastaaPoistaMinä en oikein välitä lukea dekkareita, mutta tällä tavalla hyvä kirjailija tulee kuitenkin tutuksi. Ainakin Italialaiset kengät ja Syvyys -romaanit ovat ei-dekkareita, jotka olen Mankellilta lukenut. Italialaiset kengät, jos nyt siitä jotain muistan, voisi olla näistä kolmesta paras ensimmäiseksi luettavaksi.
VastaaPoista