Sivut

19. syyskuuta 2012

Lukemistreffit? Yksin yhdessä lukeminen?

Juuri parhaillaan  Helsingin Seurasaaressa on käynnissä  kirjoittajatreffit runoyhdistys Nihil Interitin järjestämänä. Julkisia kirjoittajatreffejä oli myös Helsingin Juhlaviikkojen aikaan, jolloin osallistuin itsekin yhteen kokoontumiseen. Kirjoittajatreffit perustuvat Natalie Goldbergin ideaan. Niissä ajatuksena ei ole muodostaa mitään yhteisöä, vaan ainoastaan kokoontua samaan paikkaan kirjoittamaan. Siis kirjoittaa yksin yhdessä.

Voisiko tällainen toimia lukemisessakin? Yleensä ihmiset haluavat lukea yksin. Todelliset lukutoukat myös lukevat kirjoja mitä omituisimmissa paikoissa, kuten vastikään Koko lailla kirjallisesti -blogissa käydystä keskustelusta on todettavissa. Onko jollekin ongelma se, ettei kaunokirjallisuutta tule luettua yksin, mutta yhdessä sama voisi onnistua? Minun mieleeni yksin yhdessä lukijoista tulevat vain kirjastojen lukusalien pääsykokeisiin pänttääjät.

Minä en tiedä, vaikka aihetta jopa googlailin, että kukaan järjestäisi tällaisia yksin yhdessä lukemisen tilaisuuksia, joita voisi vaikka lukemistreffeiksi kutsua. Tällaista toimintaa periaatteessa voisivat järjestää kirjastot. Tätä voisi harrastaa kahviloissa. Tätä voisi harrastaa kesäisin puistoissa.

Lukupiirejä on olemassa. Mutta niissähän ei lueta, vaan keskustellaan siitä, mitä on luettu. Niissä vielä yleensä on tapana, että osallistujat ovat lukeneet saman kirjan. Lukemistreffeillä jokainen voisi lukea juuri sitä mitä haluaa.

Luuletko, että voisit osallistua lukemistreffeille? Oletko jo osallistunut, vai luetko muuten vain yhdessä muiden kanssa? Onko idea aivan älytön? Miksi kukaan haluaisi lukea toisten kanssa? Mikä olisi hyvä paikka lukemistreffeille? Pitäisikö kuitenkin treffien jälkeen juoda yhdessä kuppi kahvia ja puhua jotain? Mitä muita ajatuksia aiheesta nousee mieleen?

9 kommenttia:

 1. Minusta idea olisi hieno!

  Yhdessä olemisen ei tarvitse aina olla yhdessä tekemistä. Hyvän ystävän ja/tai elämänkumppaninkin kanssa voi olla yhdessä tekemättä mitään yhteistä.
  Meillä tämä on usein juurikin lukemista ;)

  Läsnäolosta kuitenkin huokuu lämpöä ja... no... läsnäolemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin, että jotkut blogistit ovat kirjoittaneet tällaisesta yhdessä tekemistä: lukemisesta. Ehkä sinä olit sitten yksi niistä. :)

   Poista
  2. Miekin olen tästä kirjoittanut, siis miten lukeminen on yksinäistä puuhaa, muttei oikestaan kuitenkaan. Järkkää lukutreffit!

   Poista
 2. Osallistuisin mielelläni lukemistreffeille. Olen myös lukenut aiheesta nettiartikkelin, mutta en nyt löydä sitä. Palaan asiaan, jos ja kun löydän jutun! Joka tapauksessa ulkomailla on ollut lukemistapahtumia ja jopa -juhlia.

  VastaaPoista
 3. Itse pidin muutama viikko sitten yölliset lukemiskekkerit ystäväni kanssa! Haettiin kaupasta herkkuja, keskusteltiin kuulumisista, luettiin hyvin vapaamuotoisissa pätkissä (tuli välillä pakonomaisia katkoja; "Muuten, muistatko kun...."), syötiin hyvin ja katseltiin televisiota. Oli oikein kivaa ja suosittelen kokeilemaan lukemistreffejä :)

  VastaaPoista
 4. Lukemistreffeillä tosiaan saisi yhteisöllisyyttä muuten niin "yksinäiseen" lukemiseen :) Morren tavoin meilläkin luetaan kotona yhdessä, mutta olisi kiva kokeilla joskus isommassakin porukassa. Esim. kirjaston lukusalissa luettaessa lähtökohta on eri kun muita ei (välttämättä) tunne, mutta tutussa porukassa ja vartavasten sovituilla lukemistreffeillä tunnelma voisi olla aivan eri!

  VastaaPoista
 5. Voi että, olisipa hauska idea! Meillä on välillä miehen kanssa lukemisiltoja, siis että vietämme iltaa sohvalla lukemalla molemmat. Se on aika mukavaa. Mutta voisi siellä sitten ehkä olla kahvia. Ja herkkuja. :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista.

  Ehkäpä tätä on siis kokeiltava. Kunhan vain keksii, että missä ja milloin ja miten... :)

  VastaaPoista
 7. Muistin tänään, mistä tämä idea lähti päässäni liikkeelle. Fb:ssa joku linkitti seuraavan.

  "The first thing that reading teaches, is how to be alone." - Jonathan Franzen

  Tarkkaa ajatteluketjua en muista, mutta kyllä tämä lause oli siellä jossain taustalla. Sekä siitä syntynyt keskustelu.

  VastaaPoista