Sivut

28. toukokuuta 2012

Hassinen: Sano että haluat

"Hassinen on maaginen kertoja, aistivoimaisen kuvauksen mestari, tunnelman luoja, ympäristön tarkkailija."
"Hassinen on omaa luokkaansa ihmisten välisten voima- ja valtasuhteiden kuvaajana."
Ensimmäinen Hassiseni ei lunastanut lupauksia. Hieman pitkästyttävä tarina, jonka loppu ei ollut onnistunut.

Pirjo Hassinen
Sano että haluat (Otava, 2009)

Laura on psykologi ja kirjan minäkertoja. Jimi on hänen miehensä, joka on intohimoisesti työhönsä suhtautuva keittiömestari. Essi on Jimin työkaveri, joka on jotain enemmän kuin vain työkaveri. Kimmo on Essin on/off-miesystävä. Näiden neljän henkilön elämien ympärille Hassinen on rakentanut romaanin, joka pääasiassa kuvaa parisuhdetta.

"Kukaan ei tiennyt mitä Essille oli tapahtunut." Kirja alkaa tällä lauseella. Kun asialle tulee selitys vasta aivan kirjan lopussa, tietty dekkarimaisuus liimautuu päälle lopullisesti. Katoamisen ympärille tuntuu rakentuvan kirjan juoni, joka tosin suunnilleen kahdessa (en pysynyt näistä oikein kärryillä, eikä kirja innostanut niin paljon, että olisin jaksanut asiaan perehtyä) aikatasossa sitten kuvaa sitä, mitä on tapahtunut ennen Essin katoamista ja mitä sen jälkeen.

Romaani oli aivan liian pitkä. (En yleensäkään erityisemmin välitä pitkistä romaaneista.) Tässä tapauksessa muutamia rönsyjä karsimalla teoksesta olisi saanut luettavamman ja enemmän mukanaan pitävän. 410 sivua sisälsi mm. paljon lapsuusmuistoja ja Lauran muistikuvia asiakkaidensa kertomuksista. Näiden yhteyttä varsinaiseen tarinaan ei oikein aina tullut hahmottaneeksi. Etenkin psykologin asiakkaiden tarinoilla tunnuttiin haettavan kirjaan jonkinlaista syvällisyyttä siinä kuitenkaan onnistumatta. Sillä se varsinainen tarina - josta tämänkaltainen kirja kuitenkin elää - jää vähän hahmottomaksi, kun siihen on sisällytetty liikaa sivupolkuja.

2 kommenttia:

  1. Minäkään en tähän ihastunut... en tosin nähnyt pituutta ongelmana, mutta nyt kun sen sanot, ehkä tiivistys olisi tehnyt tästä mukaansatempaavamman. :-)

    VastaaPoista
  2. Jaakko hyvä, haluaisin lempeästi herätellä sinua bloggaushorroksestasi. Siksi blogissani on sinulle lukuhaaste. Tartu siihen tai kerro jos et niin ehdi tai halua tehdä.

    VastaaPoista